2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

In een uniek experiment van KPN en NOS worden de Olympische Spelen dit jaar, voor het eerst in de Olympische geschiedenis, uitgezonden op het internet. KPN stelt deze beelden, bij elkaar zo’n 2000 uur, exclusief beschikbaar voor zijn ruim 1 miljoen abonnees met ADSL van KPN. De beelden zijn gratis toegankelijk via de Breedbandportal van KPN (op www.kpn.com). Er worden op deze portal gelijktijdig vier televisiekanalen aangeboden, waaruit men kan kiezen. Alle beelden en (omgevings)geluid zijn live, zonder verder commentaar. Als vijfde kanaal zijn ook de beelden van Nederland 2 oproepbaar.

De uitzending van de Olympische Spelen op internet komt tot stand door een nauwe samenwerking van KPN en de NOS. De NOS bezit de uitzendrechten voor de Olympische Spelen in Nederland. KPN heeft al vaker live registraties van evenementen verzorgd via de breedband portal van KPN, zoals concerten van Bløf, Kane en de finalisten van Idols. Maar een evenement met een omvang als dat van de Olympische Spelen is nieuw. De beelden die vanuit Athene worden doorgestraald zijn dezelfde beelden die wereldwijd door televisiestations worden gebruikt en die per land van commentaar worden voorzien. Bij een groot aantal beelden kunnen statistische gegevens opgevraagd worden die geleverd worden door de firma ATOS. De gegevens worden normaal gebruikt door commentatoren en programmamakers. De internetuitzendingen van KPN en de NOS bieden sportliefhebbers de mogelijkheid het wedstrijdverloop van hun favoriete sport via internet veel intensiever te volgen dan via televisie mogelijk is.

Voor de NOS was bij de totstandkoming van de samenwerking met KPN van belang, dat KPN kon garanderen dat de beelden alleen toegankelijk zouden zijn voor internetgebruikers in Nederland. De NOS heeft namelijk alleen de uitzendrechten voor Nederland. KPN kan zien aan de gene die inlogt of hij/of zij dat doet vanuit een aansluiting die verzorgd is door ADSL van KPN.

De uitzendingen op internet beginnen vrijdag 13 augustus met de openingsceremonie. Naast de ‘streams’ kan men op de site ook het volledige programma vinden van de uitzendingen op internet.