2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Intel heeft een testrit laten zien van de nieuwe dual-core, 65nm ‘Yonah’ mobiele processor, maar verwacht niet dat hij geleverd zal worden voor 2006, zegt de chip gigant.

Vorige maand vertelde een analist nog dat Intel rustig is begonnen met het produceren van de nieuwe 65nm chip.
Op de roadmap is te zien dat de chip pas tegen het einde van 2005, of begin 2006 geleverd zal worden. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit dus al eerder zijn.

Toen der tijd weigerde een Intel vertegenwoordigster te bevestigen: "Onze 65nm process technologie zal klaar zijn in 2005. Massaproductie zal volgen in 2006." Dat wil dus niet meer zeggen dat er een gematigde hoeveelheid verkocht zal worden in 2005, genoeg om er winst uit te halen, terwijl de chip zelf pas officieel in 2006 geintroduceerd word, vlak na dat deze in massaproductie zal worden genomen.

De Yonah chip is gebaseerd op 2 Dothan cores. Het zal een deel uitmaken van ‘Napa’, de derde generatie Centrino, met de ‘Callistoga’ chipset en de ‘Golan’ WLAN adapter. Er zal waarschijnlijk nog WiMAX en 3G support ingebouwd worden, aldus Intel. Callistoga zal de komende ‘Alviso’ chipset familie gaan vervangen met een meer krachtige video chip. De Alviso word ook algeleverd in gelimiteerde oplage voor de officieele release volgende maand.

Yonah zal niet Intels eerste dual-core CPU zijn, de desktop variant ‘Smithfield’ zal die eer volgende zomer gaan pakken. maar het zal wel de eerste 65nm processor zijn van Intel. Welke snelheden de chips zullen hebben is nog niet bekend, en die waren ook niet gezegd bij de preview van de chip.