min

Tags in dit artikel

, , , , ,

26 telecombedrijven gaan onder leiding van het Japanse NTT DoCoMo een variant op UMTS ontwikkelen die maar liefst 10 keer zo snel is. Het gaat hierbij om verschiilende Aziatische, Amerikaanse en Europese bedrijven waaronder Vodafone, NEC, Alcatel, Siemens en China Mobile. Hun doel is om tot een uniforme standaard te komen voor een volgende generatie mobieltjes.

Deze nieuwe variant, Super 3G genaamd, zal snelheden mogelijk moeten maken die tot maar liefst tien keer sneller zullen zijn dan de huidige UMTS-snelheden. Men heeft hierbij als doelstelling dat het uitwisselen en downloaden van b.v grote filmbestanden aantrekkelijk moet worden.

De specificaties zullen in 2007 zijn afgerond. Men zal dan op zijn vroegst in 2009 Super 3G als commerciële dienst lanceren, zo meldt vrijdag de Japanse zakenkrant Nihon Keizai Shimbun. In de ontwikkeling van Super 3G zal DoCoMo ruim 100 miljard yen (zo’n 760 miljoen euro) gaan investeren.

De ontwikkeling van Super 3G staat overigens wel los van de 4G-technologie waar verschillende telco’s ook al aan werken.
In 2010 verwacht men de eerste commerciële 4g-diensten van DoCoMo te kunnen lanceren.