1 min

Tags in dit artikel

,

Microsoft wil door middel van het programma Windows Genuine Advantage (WGA) voorkomen dat gebruikers van illegale versies van Windows toch updates kunnen krijgen.
Maar ook gebruiken ze het programma om te voorkomen dat ook gebruikers van het openbronprogramma ‘Wine’ Windows-updates kunnen krijgen.

Wine is een emulater die ervoor zorgt dat Windows-applicaties onder Linux kunnen worden gedraaid. Voor Wine-gebruikers waren de Windows-updates gewoon beschikbaar, nu niet meer dus…

"Wine is de populairste emulator, dus we hebben WGA allereerst getest op het herkennen van Wine", zegt een woordvoerder van Microsoft. "Microsoft gaat immers niet bewust auteursrechtelijk beschermde Windows-bestanden leveren aan emulators van andere partijen, zoals Wine.", aldus de woordvoerder.

Jeremy White van CodeWeavers, een bedrijf die producten voor Wine verkoopt, zegt dat dit een duidelijke koerswijziging is. Tot nu toe was het Microsofts beleid niet om over Wine te praten.
Hij toont zich dan ook enthousiast in plaats van bezorgt over het nieuws. "Dit betekent dat Microsoft zich wel degelijk zorgen maakt over Wine – het is een bevestiging dat we een serieuze bedreiging vormen.", aldus White.