min

Tags in dit artikel

, ,

Na de release van een nieuwe zoekdienst komt Google nu met een dienst die laden van websites moet gaan versnellen, Google Web Accelerator. De webaccelerator is een plugin voor je browser, met deze plugin wordt het internetverkeer van en naar jouw computer via de servers van Google geleid. De websites worden voorgeladen in het cache geheugen van de servers waardoor de pagina’s sneller kunnen worden verzonden naar de browser.

Doordat de servers fungeren als een tussencache en Google over een zeer snel netwerk beschikt worden pagina’s veel sneller naar de gebruiker verzonden. Tevens voorspelt de plugin welke links op een pagina de gebruiker aan zal klikken, waardoor de volgende pagina alvast voorgeladen kan worden. Om de data zo efficient mogelijk te versturen wordt de data tevens gecomprimeerd zodat het dataverkeer zoveel mogelijk wordt beperkt. Hiermee komt deze dienst dus overeen met wat vele proxie servers doen, alleen werkt Google met een pluggin die op de pc wordt geinstalleerd.

De dienst versnelt niet alle webpagina’s zo worden https geëncrypte requests niet versnelt. Ook worden grote bestanden als mp3’s en filmpjes niet in de cache opgeslagen.

Wat betreft de privacy stelt google dat ze de dezelfde informatie binnen krijgen als jouw ISP (Internet Service Provider). Voor de installatie van de pluggin is het dus verstandig goed door te lezen welke informatie Google van jouw binnenkrijgt en of je dat wel wil.

Lees meer