min

Tags in dit artikel

, ,

Een duidelijke helpknop, een uitgebreide registratie en een moderator die toezicht houdt. Dat zijn de afspraken die zeven grote chatsites hebben gemaakt om het internet veiliger te maken voor kinderen. De richtlijnen werden donderdag in Den Haag gepresenteerd.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken noemde de richtlijnen een ,,fantastisch initiatief”. Na een half jaar wil initiatiefnemer ECP.nl de resultaten van de chatsites evalueren. Vrijwel alle jongeren in Nederland zitten regelmatig op internet. Het vermoeden is dat ze allemaal wel eens te maken hebben gehad met pesterijen of andere narigheden op internet.

TMF, Jetix, Chatten.nl en Kaboem zijn enkele van de chatsites die aan de ontwikkeling van de richtlijnen hebben meegewerkt. Deze internetpagina’s hebben gezamenlijk 3 miljoen geregistreerde bezoekers, waarvan er gemiddeld 200.000 per dag inloggen.

Helemaal veilig zijn de chatsites nog niet. ,,Dat zal ook helaas niet lukken, maar de risico’s zijn wel kleiner”, zegt een woorvoerster van ECP.nl. ,,Het hangt ook van de jongeren zelf af. Ze moeten bijvoorbeeld weten dat ze geen adresgegevens aan vreemden geven.”

De moderators, meestal vrijwilligers, van de internetpagina’s houden toezicht op de gesprekken. TMF werkt met 25 moderators. ,,Zij nemen iemand apart als die vervelend bezig is”, zegt Arno Stols, online coördinator van TMF. Bij herhaaldelijk storend gedrag of rascisme, kan iemand definitief van de chatpagina worden verwijderd.