1 min

Uit onderzoek onder ruim 20.000 ouders en kinderen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs komt naar voren dat er behoefte is aan een internetpolitie die hulp biedt bij het omgaan met internet en aan wie vragen gesteld kunnen worden. Verder moeten kinderen beter beschermd worden en moeten ouders het goede voorbeeld geven.

In totaal vind maar liefst 32 procent van de kinderen dat er een speciale internetpolitie moet komen, de ouders zijn een stuk realistischer want daarvan denkt slechts 8 procent dat dit een zinvol idee is. Beide groepen zijn het over een ding eens, de grootste rol ligt bij het onderwijs, daar moet meer aandacht komen voor veilig internetten, hoe je je online presenteert en acties om cyberpesten tegen te gaan.

Opvallend is dat slechts een krappe meerderheid van 54 procent vind dat kinderen beschermd moeten worden tegen ongeschikte afbeeldingen en video’s op het internet. Een mogelijke oplossing zien zij in een kinderslot of een code. Een waarschuwing is volgens de ondervraagden geen goede oplossing.

Google zou volgens de ondervraagden meer verantwoordelijkheid moeten nemen en de verwijzingen naar schadelijke afbeeldingen moeten verwijderen. Uiteindelijk vinden moeders en meisjes dit belangrijker dan vaders en jongens. Volgens de ouders moeten websites als Facebook en Instagram ook beter en sneller foto’s verwijderen als daarom wordt gevraagd.