min

Tags in dit artikel

,

Wetenschappers die onderzoek verrichten op Antarctica zijn erin geslaagd draadloze access points te installeren die werken bij temperaturen van ver onder nul graden en winden van meer dan 120km/u.

Het installeren van de access points is een hele verbetering omdat de honderden wetenschappers die daar onderzoek verrichten nu nog efficiënter kunnen werken. De man die het meeste onderzoek heeft verricht naar de access points is Kent Colby, die toepasselijk de “Wi-Fi guy” wordt genoemd door zijn collega’s.

In het verleden werden access points al gebruikt om op bergen te zetten om zo informatie uit te wisselen tussen wetenschappers, maar nooit eerder werd er een netwerk opgezet in zulke barre omstandigheden. Voor wetenschappers zijn de netwerken echter van enorm groot belang omdat ze een enorme hoeveelheid digitale data moeten transporteren van het onderzoekskamp naar het basiskamp. Het nieuwe netwerk heeft dan misschien wel de bandbreedte tussen kampen op Antarctica verhoogd, toch zijn er maar 10 telefoonlijnen beschikbaar en slechts één telefoonlijn die de mogelijkheid biedt om intercontinentaal te bellen.

De temperaturen op Antarctica bedragen over het algemeen tussen de -13°C en de -80°C. Echter moet de apparatuur meestal op bergtoppen geplaatst worden waar de temperatuur kan zakken tot een ongelooflijke -150°C. Echter voelen deze temperaturen nog kouder aan door windsnelheden van 120km/u tot 150 km/u.

Het is dus van zelfsprekend dat het installeren van Wi-Fi apparatuur extreem gevaarlijk is doordat het weer onverwacht kan omslaan. De hevige winden en het feit dat daardoor ook geen reliëf zichtbaar is maken reddingsoperaties onmogelijk. Men probeert dit probleem wel op te lossen door in het installatiegebied eerst voorraden aan te leggen zodat als er iets zou gebeuren de onderzoekers toch even zouden kunnen overleven.

De apparatuur die gebuikt werd zijn nog verbeterde versies van die die al gebruikt werden voor op andere koude plaatsen te installeren. De apparaten worden voorzien van energie door zonnepanelen en back-upbatterijen.

Het netwerk heeft ook het voordeel dat mensen ook moreel worden geholpen, men kan namelijk bijna dagelijks e-mails met foto’s doorsturen naar familie en vrienden. Want voor het Wi-Fi netwerk werd alles nog gedaan via radiosignalen.