min

Tags in dit artikel

, , ,

Met een beetje hulp kunnen ontwikkelingslanden een flinke sprong voorwaarts maken op ICT-gebied. Draadloos internet kan daarbij een sleutelrol vervullen. Dat heeft Kofi Annan, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, gisteren gezegd op een conferentie over draadloze netwerken (Wi-Fi). De conferentie was georganiseerd door het Wireless Internet Institute uit Boston. Doel was te onderzoeken hoe de ‘digitale kloof’ tussen rijke en arme landen kan worden verkleind. Tot de circa 200 deelnemers behoorden vertegenwoordigers van IT-bedrijven, regelgevers, internationale hulporganisaties en ontwikkelingslanden. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens Annan kan Wi-Fi uitgerekend op plaatsen waar geen enkele infrastructuur bestaat bijzonder effectief zijn. Landen zouden daarmee hele generaties van telecomtechnologie kunnen overslaan, stelde de VN-voorman in een boodschap aan de conferentie, waar hij niet persoonlijk bij aanwezig was. Annan riep overheden, regelgevers, de IT-sector en actiegroepen op samen te werken bij het opruimen van barrières die de verbreiding van Wi-Fi in de Derde Wereld in de weg staan. Het gevaar dreigt, zo zei de IT-directeur van de Wereldbank, dat regelgevers geld gaan vragen en andere belemmeringen opwerpen.

Pat Gelsinger, hoof technologie bij chipfabrikant Intel, zei op de conferentie dat Wi-Fi een goedkope toegangsweg tot internet kan zijn die in het bijzonder geschikt is voor ontwikkelingslanden. Wi-Fi is gebaseerd op gevestigde standaards en er zijn geen licenties of overheidsvergunningen nodig om een Wi-Fi-netwerk te bouwen. De gebruikte 2,4 GHz-band is over de hele wereld vrijgegeven. Intel zelf brengt Wi-Fi-producten al in tientallen ontwikkelingslanden op de markt, aldus Gelsinger, een aantal dat snel zal worden uitgebreid.