Microsoft en Yahoo gaan hun Instant Messaging netwerken koppelen. Hiermee komt een eind aan de concurrentie tussen Yahoo! Messenger en MSN Messenger. Het ‘nieuwe’ netwerk zal met deze zet ruim 44% van de IM markt in handen krijgen.

Gebruikers van MSN Messenger en Yahoo! Messenger zullen met elkaar kunnen communiceren via tekst, audio, en video. Deze diensten blijven ook na de koppeling gewoon gratis.

Deze unieke samenwerking markeert de eerste keer dat twee grote spelers op de IM markt officieel gaan samenwerken. Sinds de opkomst van Instant Messaging zijn de verschillende netwerken altijd al een dillemma geweest voor gebruikers: als je kiest voor een bepaald netwerk betekent dit automatisch dat je niet met mensen op andere netwerken kunt chatten. Alternatieve messengers als Trillian proberen al geruime tijd dit gat te dichten. Met matig succes: veel mensen behouden hun huidige messenger software.

Illegale koppeling
In 1999 probeerde Microsoft dit probleem al eens op te lossen, door haar MSN Messenger ook op het AOL netwerk in te laten loggen. Dit gebeurde zonder overleg met AOL, en resulteerde in een kat-en-muis spel tussen de 2 bedrijven. AOL bracht regelmatig nieuwe patches uit waardoor de MSN Messenger niet meer op haar netwerk kon inloggen. Hierop bracht Microsoft ook weer een patch uit om de beveiliging weer te omzeilen. Uiteindelijk gaf Microsoft de strijd op, en begon zicht te richten op verbetering van de chat client.

‘Alleen voordeel voor Microsoft’
Met de samenwerking zullen Microsoft en Yahoo een marktaandeel van 44% te pakken krijgen. Dit is nog steeds minder dan de 56% van AOL. Wel zal de nieuwe combinatie een hoger aantal gebruikers bereiken per maand: 33,5 miljoen voor Microsoft/Yahoo tegenover 23 miljoen voor AOL.

Al met al lijkt de samenwerking een goede zet voor beide bedrijven. Toch heeft een anonieme bron binnen Yahoo twijfels geuit over het voordeel voor Yahoo. Naar verluid zou vooral Microsoft haar marktpositie versterken met de samenwerking. Immers, als je met de ingebouwde Messenger in Windows XP kunt chatten op het MSN en Yahoo netwerk, waarom zou je dan nog Yahoo’s Messenger gaan downloaden en installeren?

Yahoo slechts eerste stap voor Microsoft?
De samenwerking is nauwelijks officieel bekend gemaakt, of er steken alweer andere geruchten de kop op. Volgens diverse bronnen zou Microsoft ook in gesprek zijn met Time Warner, volgens de geruchten om het MSN netwerk ook te koppelen aan het AIM netwerk. Hieromtrent is echter nog niks bevestigd.