2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft en Yahoo hadden het negen maanden geleden al aangekondigd, maar vanaf donderdag is het zover. Dan is het mogelijk om vanuit Yahoo messenger te communiceren met Windows Live Messenger en vice versa.

Vanaf donderdag zullen beide bedrijven met een gelimiteerde bétatest in vijftien talen komen. De software is echter de afgelopen tijd al uitvoerig getest door de bedrijven zelf. Het verbinden van de netwerken was een flinke uitdaging en er waren heel wat technische problemen die uit de weg geruimd moesten worden. Volgens Blake Irving is het de eerste koppeling tussen twee grote spelers op de instant messagingmarkt. Gekoppeld hebben beide services ongeveer 350 miljoen accounts.

Volgens analisten is het koppelen van de services een poging om marktleider AOL aan te vallen en een front te creeëren tegen Google Talk.
AOL wilde niet reageren op de actie van Microsoft en Yahoo. Google liet weten dat haar service al van het begin op basis van standaarden is opgezet en daardoor volledig compatible is met honderden instant messaging services. Andere bedrijven die de standaard gebruiken kunnen zich melden bij Google, wat volgens de zoekgigant al veel gebeurd is.

Google en AOL sloten vorig jaar een overeenkomst, waaronder beide bedrijven hun messagingservices gaan koppelen. Yahoo en Microsoft wilden niet zeggen of er momenteel ook onderhandelingen zijn met AOL, maar Yahoo liet weten dat alle grote spelers in de markt van harte uitgenodigd zijn voor een gesprek.
Analisten denken echter dat het niet met zo’n vaart zal lopen. "AOL zal niet gaan samenwerken met anderen zolang haar gebruikers daar niet om vragen. AOL hoeft de andere partijen niet toe te laten op haar service, want momenteel heeft de service veel gebruikers. Toch denk ik dat het in de toekomst wel gaat gebeuren, deze actie van Microsoft en Yahoo zet ze wel iets meer onder druk", aldus analist David Card van JupiterResearch.