In september is in Wenen een nieuw project gestart om het gebruik van open-source in overheidsinstellingen te promoten. Ambtenaren zijn niet verplicht om over te stappen, maar als ze dit doen krijgt de overheidsinstelling een korting. Bijvoorbeeld de overstap van Windows naar Linux, en van Microsoft Office naar Openoffice.org.

Wenen meldt dat het open-source office pakket populairder is dan verwacht. Tot op heden zijn er al 2.500 ambtenaren overgestapt op de gratis applicatie. Het gaat hier om parallel gebruik. Ze gebruiken OpenOffice en Microsoft Office. In dit geval kunnen ze nog geen aanspraak maken op de korting. Als ze de licentie van Microsoft inleveren, kunnen ze pas aanspraak maken op de 62 euro korting.

Linux wordt minder gebruikt. Op slechts 200 systemen van ambtenaren is dit geïnstalleerd. Dit komt waarschijnlijk omdat Linux voor veel gebruikers moeilijk te begrijpen is. Een overstap naar Linux zou 31 euro opleveren.

Het totale aantal computers dat in overheidsinstanties aanwezig is lig rond de 17.500, waarvan de helft geschikt is voor een overstap. 4.700 computers zijn geschikt voor Linux.