2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Nederlandse overheid heeft gisteren de beslissing genomen dat alle ministeries vanaf april 2008 alleen nog maar openbronsoftware, software die iedereen aan kan passen, gaan gebruiken, zo maakte het ministerie van Economische Zaken bekend.

Overheidsorganisaties zullen echter nog wel de mogelijkheid hebben om ook gesloten software en formaten te gebruiken, maar moeten dit vanwege het nieuwe beleid wel rechtvaardigen, aldus woordvoerder Edwin van Scherrenburg. Ook vertelde hij dat het voorstel om over te gaan op openbron unaniem is aangenomen.

Veel overheden wereldwijd zijn begonnen met het testen van openbronsoftware om kosten en afhankelijkheid van individuele bedrijven zoals Microsoft te verminderen. De overheid schat dat het 8,8 miljoen dollar per jaar bespaard door over te gaan op openbronsoftware en -formaten.

Microsoft hoopt dan ook snel het Open Office XML-bestandsformaat erkend te krijgen als een opensourcestandaard, maar vooralsnog zijn die pogingen tevergeefs geworden. De International Standards Organization, erkend door de Nederlandse overheid, heeft het formaat afgewezen. Woordvoerder Hans Bos van Microsoft Nederland merkte op dat het Word-formaat op dit moment nog steeds als gelijkwaardig alternatief kan worden beschouwd. Ook vertelde hij dat Microsoft de certificering voor het Open Office XML-formaat spoedig zal ontvangen.

Hij is echter wel bezorgd dat over het feit dat agentschappen de voorkeur moeten geven aan openbron. ‘We denken niet dat het het beste voor de brede softwaremarkt is om één model voor goedkeuring van software en formaten te kiezen’, zei hij. De enkele Europese steden en overheden die al openbronsoftware gebruiken, Wenen, München, Duitsland en Oostenrijk, maken slechts een klein deel uit van de markt. De richting van het Nederlandse beleid voor overheidsorganisaties zorgt ervoor dat het Open Document-formaat in april 2008 gebruikt gaat worden, de staat en het lokale niveau zal pas volgen rond 2009.