min

Tags in dit artikel

, ,

Een nieuwe uitvinding van Nederlandse bodem maakt het ook voor leken gemakkelijk om content via P2P netwerken te downloaden en te bekijken op de TV. Dit alles wordt geregeld door de LamaBox. Een eerste demonstratie afgelopen weekend op de HCC beurs was een groot succes.

De LamaBox wordt op de tv aangesloten, en kan vervolgens films en tv series via P2P netwerken zoals BitTorrent downloaden. Hierop kan de gedownloade content bekeken worden op de tv. Het apparaat is volgens de makers kinderlijk eenvoudig te bedienen, ervaring met P2P netwerken is absoluut niet nodig.

LamaBox is een afkorting van Linux Advanced Media Application Box. Het apparaatje is door Nederlanders ontwikkelt, en is gebaseerd op een VIA processor. Deze chip is gekozen vanwege het lage energieverbruik, en de geringe warmte-ontwikkeling. Hierdoor kan het apparaatje met relatief weinig koeling af. Verder kan de LamaBox tot maar liefst 1,5 TB aan hardeschijf ruimte benutten. Dit wordt bereikt door de 3 IDE aansluitingen waar de gebruiker zelf harddisks in kan pluggen.

Legaal of niet?
Uiteraard rijst bij velen de vraag of het apparaat wel legaal te gebruiken is. Het voorlopige antwoord hierop is ja: in Nederland is het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal vooralsnog gewoon toegestaan. Het uploaden ervan is daarentegen wél verboden. Hier zit dan ook het voornaamste probleem, aangezien veel P2P netwerken de gebruiker min of meer verplicht laten uploaden tijdens het downloaden.

Het bedrijf achter de LamaBox geeft aan serieus rekening te houden met rechtszaken van bijvoorbeeld de stichting BREIN. Er is zelfs geld achtergehouden om deze rechtszaken te kunnen betalen.

"Op welke gronden ze ons zouden willen aanpakken kan ik niet bedenken. We bieden zelf niets aan, we maken alleen maar de ontsluiting van deze content mogelijk", aldus een woordvoerder. "De verantwoordelijkheid voor gebruik van onze oplossing ligt bij de aanbieder en de gebruiker van de content", zo stelt LamaBox.

Prijs en uitvoeringen
De goedkoopste variant van het apparaat zal 279 euro gaan kosten. Hiervoor krijgt de klant het apparaat, en een 40 gigabyte harde schijf. De 400 gigabyte versie, met ingebouwde DVD brander, zal 479 euro gaan kosten.