Microsoft’s voorsprong met de Xbox 360 op Sony’s PlayStation 3 is voorlopig nog niet het succes wat het bedrijf uit Redmond ervan verwacht had, maar op de Europese markt krijgt Microsoft nog genoeg kansen om het goed te maken, aangezien het de verwachting is dat de PS3 pas in 2007 op de Europese markt gaat verschijnen.

Er werd al druk gespeculeerd of Sony de verwachte releasedatum in de lente van 2006 zou kunnen halen en deze speculaties werden nog eens versterkt door het feit dat Sony op de CES een PlayStation 3 behuizingen op display had staan zonder inhoud.
Volgens de Amerikaanse analist Wilson kan Sony de PS3 in de zomer van 2006 op de Japanse markt krijgen, terwijl de Amerikanen tot november 2006 moeten wachten. De Europeanen komen er het slechtst vanaf, want zij moeten wachten tot maart 2007.

De verwachting is dat Sony voor elke release ongeveer één miljoen consoles beschikbaar heeft. Het bedrijf had nog een verrassing beloofd wat betreft de manier waarop de PS3 geïntroduceerd zou worden. Als Wilson gelijk krijgt dan is die verrassing in ieder geval niet een tegelijktijdige globale release of een eerste release in Europa.

Doelstellingen niet waargemaakt
Als Microsoft haar doelstelling zou hebben waargemaakt zou het bedrijf op dit moment de grote winnaar zijn, ware het niet dat Microsoft haar doelstelling publiekelijk heeft moeten bijstellen. De eerdere doelstelling van drie miljoen verkochte exemplaren in de eerste drie maanden is nu bijgesteld naar vier à vijf miljoen stuks tot juni 2006. Microsoft kampt momenteel echter nog steeds met productieproblemen en moet snel een oplossing vinden wil het bedrijf haar bijgestelde doelstelling nog kunnen halen.
De strategie van Microsoft was namelijk om zoveel mogelijk consoles te verkopen tot het moment dat Sony haar PS3 zou introduceren. Als dat niet lukt is het voordeel van een vroege launch niet meer van toepassing.

Voorspellingen
Website IGN.com heeft overigens een aantal voorspellingen gedaan over wat Microsoft bedacht heeft om de Xbox 360 in 2006 tot een succes te maken. Zo denk de site dat Halo 3 niet de belangrijkste first-person shooter zal zijn voor de console. De game zou daarentegen pas in 2007 op de markt gaan komen. De belangrijkste shooter zou volgens de site Prey worden en niet het gehypte Gears of War.

Verder denkt de site dat de volgende Grand Theft Auto game tegelijkertijd op de PS3 en de Xbox 360 zal uitkomen. Ook denkt de site dat er dit jaar grotere harde schijven op de markt zullen komen voor de Xbox 360. Microsoft heeft momenteel 13GB van de 20GB harde schijf beschikbaar gesteld voor downloads en savegames. Het bedrijf wil echter games en films gaan aanbieden via Xbox Live en dan is een grotere harde schijf onontbeerlijk.