1 min

Tags in dit artikel

, ,

IM Logic en het Amerikaanse e-mail beveiligingsbedrijf Postini deden een onderzoek naar het e-mail- en Instant Messengingverkeer. Hier volgen de resultaten.

De analyse van miljarden nieuwsberichten, dat nodig was voor dit onderzoek bracht een aantal interessante feiten aan het licht. Zo is het aantal spamberichten ongeveer gelijk gebleven, alleen richt men zich nu meer op andere doelgroepen. Spammers beginnen zich meer op bedrijven en kleine handelaren te richten, die gemiddeld 50 spamberichten ontvangen per dag. Spam neemt nu zo´n 75 tot 80 procent in van het totale e-mailverkeer en van alle e-mails is ongeveer 2.5 procent besmet met een virus.

Instant Messenging is vooral bij virussen en hackers een doelwit. Via het medium proberen ze veel meer wormen en virussen te verspreiden. Het aantal wormen is met maar liefst 1700% gestegen. Vooral Msn Messenger is hier het doelwit van. Via Msn messenger werd 57% van alle onderschepte wormen ontdekt. AIM gaat voor een tweede plaats met 34% en Yahoo sluit af met 9%.

Phishing blijkt steeds meer in trek bij spammers. Op dit moment zijn medicijnen en software nog steeds de belangrijkste bronnen van spam, maar dat zal veranderen. Fraude en Phishen staan nu op de tweede plaats, gevolgd door speciale aanbiedingen en ten slotte pornografie.