Akonix, een bedrijf dat beveiligingsproducten voor instant messengers verkoopt, liet weten dat aanvallen via instant messengers dit jaar met bijna tachtig procent gestegen zijn ten opzichte van het afgelopen jaar.

Het bedrijf liet weten dat zij in de maand juli 20 verschillende vormen van IM-aanvallen ontdekt heeft. Dit brengt het totaal van deze aanvallen op 226 voor het eerste gedeelte van het jaar 2007. Dit is een stijging van 78 procent tegenover afgelopen jaar.
Ook liet Akonix weten dat de aanvallen via peer-to-peer netwerken, zoals Kazaa en eDonkey, toegenomen zijn met 357 procent in juli 2007 ten opzichte van juli 2006 waarin men maar 32 verschillende aanvallen registreerde.
Deze aanvallen via peer-to-peer netwerken komen samen met de melding van het peer-to-peer netwerk monitorbedrijf Tiversa, zij liet weten dat de Amerikaanse overheid via deze netwerken honderden geheime documenten openbaar maakt.
De vormen van code die gebruikt worden zijn soms totaal nieuwe code, maar vaker is dit ook een variant op eerder gebruikte code. Nieuwe wormen die ontdekt zijn, zijn bijvoorbeeld: Exploit-YIMCAM, Hupigon-SJ, InsideChatSpy, SpyPal, StealthCatMon, Syich en YahooSpyMon.
Ook liet het beveiligingsbedrijf weten dat deze wormen de laatste tijd steeds kwaadaardiger worden en niet enkel meer hinder veroorzaken voor de gebruiker.