Eerder was er op Techzine te lezen dat de Franse parlementariërs een wet hadden opgesteld, waardoor DRM systemen op digitale muziek van muziekservices tot het verleden tijd zou behoren. De regering heeft deze wet afgelopen dinsdag goedgekeurd, maar marktleider Apple is daar totaal niet blij mee. Mogelijk staakt het bedrijf zelfs al haar iTunes activiteiten in het Europese land.

Apple heeft alle muziek op haar iTunes muziekservice voorzien van haar FairPlay technologie, waardoor de muziek alleen op de iPod en een aantal telefoons werkt. Als het Franse senaat de wet ook goedkeurt, dan wordt Apple in Frankrijk verplicht om deze beveiliging van de nummers af te halen.

Apple liet echter in een verklaring weten helemaal niet blij te zijn met de beslissing van de Fransen:
"Als dit gebeurt zullen de verkopen van legale muziek sterk dalen, juist op het moment dat legale alternatieven de overhand beginnen te krijgen op de illegale alternatieven. De verkoop van iPods zal waarschijnlijk stijgen als gebruikers hun apparaten kunnen vullen met muziek die niet goed beveiligd kan worden en gratis filmpjes voor de iPod zullen ook niet lang op zich laten wachten in deze door de staat gesponsorde cultuur van piraterij," aldus Apple in de verklaring.

Volgens analisten is er een gerede kans dat Apple besluit om haar Franse iTunes winkel te sluiten.
"Wij denken dat Apple eerder uit de Franse markt stapt, dan dat het haar FairPlay technologie laat vallen. Alhoewel dat een flinke stap lijkt, denken wij niet dat het een grote impact zou hebben op de zaken van Apple. Wij schatten in dat ongeveer twintig procent van de iPod en iTunes verkopen buiten de Verenigde Staten plaatsvinden. De Franse markt op zich is waarschijnlijk verantwoordelijk voor minder dan twee procent van de totale omzet," aldus analist Gene Munster van Piper Jaffray.

Apple heeft voorlopig nog niet met sluiting gedreigd en wilde ook geen commentaar leveren naar aanleiding van de uitspraken van Munster.