2min

Eurocommissaris Meglena Kuneva van Consumentenbescherming heeft in het Duitse blad Focus laten weten dat er wat haar betreft iets moet veranderen aan het feit dat nummers die via Apple’s iTunes zijn gekocht alleen op iPods zijn af te spelen.

"Vind jij het goed dat CD’s in alle CD spelers werken maar een iTunes nummer alleen op een iPod afgespeeld kan worden? Ik niet. Er zal iets moeten veranderen", aldus Kuneva in een interview dat vandaag gepubliceerd wordt door Focus. Alhoewel er op zowel nationaal als Europees niveau gekeken wordt naar de koppeling tussen Apple’s muziekwinkel en -speler liet een woordvoerder van de EC weten dat de uitspraken van Kuneva op persoonlijke titel zijn en niet het standpunt van de commissie vertegenwoordigen.

Het is echter zeer waarschijnlijk dat Apple de Europese Commissie zeker nog op haar weg gaat vinden, want het bedrijf ligt van verschillende kanten onder vuur. Consumentenorganisaties in Duitsland, Frankrijk, Finland en Noorwegen hebben de krachten gebundeld in hun strijd tegen Apple. Ook Noorwegen, dat overigens niet tot de EU behoort, heeft Apple laten weten dat het voor 1 oktober haar iTunes systeem voor alle spelers moet openen. Als het bedrijf dat niet doet, zal de Noorse overheid juridische stappen gaan ondernemen.

Franse parlementariërs kwamen een jaar geleden nog met een wetsvoorstel om DRM systemen af te schaffen. DRM systemen zorgen ervoor dat muziek beveiligd is en dus niet zomaar vrij uitgewisseld kan worden. De wet werd destijds goedgekeurd, maar Apple dreigde na de goedkeuring direct met terugtrekking uit Frankrijk. Vervolgens pastte de Franse overheid het voorstel aan, waardoor de keuze voor de toepassing van DRM systemen bij de platenmaatschappijen kwam te liggen.

Recentelijk gooide Steve Jobs van Apple zelf de knuppel opnieuw in het hoenderhok door op de website van Apple de muziekindustrie op te roepen te stoppen met DRM systemen. Hij riep consumentenorganisaties en overheden daarin ook op om hun pijlen niet langer op Apple te richten, maar op de platenmaatschappijen.
De platenmaatschappijen reageerden via de Recording Industry Association of America (RIAA), door te zeggen dat Apple haar DRM systeem maar onder licentie moest vrijgeven aan concurrenten, waardoor de bal toch weer bij Apple is komen te liggen.

De EU heeft nog geen officieel onderzoek tegen Apple aangekondigd. Wel worden op het moment acht basisrechten voor consumenten bekeken. De resultaten van dit onderzoek, dat geleid wordt door Kuneva, zullen uiteindelijk kunnen leiden tot aanpassing van de huidige Europese wetgeving. Of dat ook gevolgen heeft voor Apple is niet direct duidelijk, maar het is zeer waarschijnlijk dat het verhaal nog niet over is voor het bedrijf.