1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Vanaf 11.00 uur vanmorgen was het mogelijk voor particulieren om een Europese internet domeinnaam aan te vragen. “Sindsdien loopt het storm” zei Europees Commissaris Vivianne Reding. Binnen 2 uur waren er al ongeveer 390.000 particulieren die hun aanvraag hadden gedaan.

De concurrentie is moordend, Eurid het bedrijf dat de aanvragen van het domeinnaam registreert zei: “Wie het eerst komt, die het eerst maalt”.

Zo was de Tv-zender Discovery Channel de autofabrikant Land Rover net voor met het registreren van het domein discovery.eu. Land Rover wilden dit domein omdat deze een automodel heeft die Discovery heet. Zo ook Ralph Lauren en Nestlé die net te laat waren voor de registratie voor polo.eu. Dit adres was al vergeven aan Volkswagen. Termen zoals Sex.eu, news.eu en hotel.eu waren erg gewild, een Zweedse onderneming had als eerste de naam sex.eu geregistreerd.

Bedrijven konden tot vandaag 11.00 uur hun aanvraag doen op een domeinnaam die eindigt op .eu. Er waren bijna 56.000 bedrijven, die in Nederland zijn gevestigd, die dat hebben gedaan. Nederland is goed vertegenwoordigd en heeft zo’n ruime 16% van de totaal 337.000 aanvragen gedaan. Uit cijfers blijkt dat ongeveer 100.000 Duitsers zich hebben aangemeld voor een .eu domein.

Van de totaal 340.000, zijn er volgens Reding, slechts 24.670 toegewezen. De grote hoeveelheid afwijzingen is toe te wijde aan schending van het merkenrecht.