2min

Gisteravond heeft Apple tijdens de eerste avond van de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC de nieuwste versie van macOS gepresenteerd. Voor het eerst is er geen bergketen gekozen als naam; ditmaal draagt het vernieuwde systeem de naam macOS Mojave.

Apple-CEO Tim Cook stelde tijdens de presentatie dat de nieuwste software “geïnspireerd is door professionals, maar ontworpen voor iedereen.” Dat uitgangspunt brengt een aantal nieuwe functies met zich mee, die inderdaad voor veel mensen interessant kunnen zijn. Apple maakt het eenvoudiger om het systeem te organiseren, biedt een diepgaandere Dark Mode en gooit de Mac App Store om.

  1. Rommelige desktop: wellicht ken je het wel: een laptop raakt vrij gemakkelijk rommelig. Dat krijg je als je veel meer bestanden dan bestandsmappen hebt. Dat maakt het soms ook ingewikkeld om ze op te ruimen, of op logische wijze te organiseren. Daar speelt Apple op in, door de Stacks-functie te introduceren. Die groepeert verschillende bestanden automatisch. Zo komen screenshots automatisch bij elkaar te staan. Verder voert Apple een aantal verbeteringen door in de Finder. Fotogalerijen kunnen nu op nieuwe manieren bekeken worden, zodat gebruikers snel kunnen vinden wat ze nodig hebben.
  2. Dark Mode: hij was er al, maar nog niet zo verregaand als nu. De Dark Mode van Apple zorgde enkel dat bepaalde menubalken een donkere kleur kregen. macOS Mojave breidt de donkere kleur naar heel het systeem uit, waarmee de Dark Mode voor het eerst ook echt helemaal donker is.
  3. iOS-apps naar macOS: populaire iOS-apps, waaronder News, Stocks, Home en Voice Memos worden naar macOS gebracht. Dat is niet het enige, want Apple stelt dat alle iOS-apps naar macOS moeten kunnen worden gebracht, met minimale wijzigingen. Verder brengt Apple het design van de App Store van iOS naar de Mac App Store.
  4. Meer privacy: Apple komt ook met een nieuwe versie van browser Safari. Die is voorzien van nieuwe antitrackingtools, laat het bedrijf weten. Die perken de hoeveelheid gegevens die de macOS-apparaten doorzetten naar browsers flink in. Zo wordt niet meer doorgegeven welke lettertypes er op een apparaat staan. Ook krijgen gebruikers te zien of er een tracker op een site staat. De aanwezigheid van de beruchte Facebook-pixel wordt bijvoorbeeld weergegeven met een pop-up.
  5. Kleine updates: Er komen ook nog wat kleine updates naar het vernieuwde macOS. Zo brengt Apple Create ML naar het systeem, een dienst die het mogelijk maakt algoritmes te trainen. Tot slot kunnen gebruikers straks opnames van hun scherm maken.

macOS Mojave is vanaf maandag beschikbaar voior ontwikkelaars. In de loop van het najaar wordt de software uitgerold naar gebruikers van macOS.