Tijdens de WWDC-conferentie heeft Apple de volgende versie van Mac OS X aangekondigd. OS X 10.10 Yosemite brengt het desktopbesturingssysteem wederom dichterbij het mobiele platform iOS. De grootste verandering voor gebruikers is dat de interface platter wordt.

De interface van het besturingssysteem is volgens de huidige trend een stuk platter geworden, wat ook geldt voor de iconen van Apple’s eigen applicaties. Apple is ook erg trots op de doorzichtige titelbalken en andere onderdelen van applicaties.

Het notificatiecentrum is heeft een Vandaag-overzicht gekregen waarbij gebruikers inzicht krijgen in het weer, aandelen en agenda’s. Gebruikers kunnen ook zelf apps toevoegen die ze snel willen aanspreken, zoals een rekenmachine en herinneringen. Derde partijen kunnen dit soort elementen ook verzorgen.

De zoekfunctie Spotlight wordt bij activatie centraal op het scherm getoond. Ook kan de zoekfunctie voortaan door het internet, kaarten en andere Apple-diensten zoeken.

Met iCloud Drive krijgen gebruikers de mogelijkheid om bestanden in hun iCloud-account te bekijken via Finder. Apple zal voor Windows-gebruikers eveneens een applicatie verzorgen.

Als gebruikers via Mail een grote bijlage willen meesturen, krijgen ze de optie om deze via iCloud te sturen. Dat kan met een limiet van 5GB. De ontvangende gebruiker kan de bijlage dan met encryptie downloaden via een link.

Safari heeft een optie gekregen om alle geopende tabbladen in één keer in te zien. De browser krijgt ook de mogelijkheid om een enkel privevenster te openen in plaats van dat de hele browser in de privemode moet schakelen. Apple heeft bovendien hard gewerkt aan de energiezuinigheid van de browser door een aantal nieuwe standaarden te adopteren.

Continuity

Met het Continuity-programma wil Apple ervoor zorgen dat het werken met OS X- en iOS-apparaten nog naadloze gaat. Zo kan je via AirDrop gegevens delen, maar ook gehele internetpagina’s, e-mails en documenten live overdragen naar andere systemen.

Apple gaat verder en staat gebruikers ook toe om te sms’en en bellen via hun OS X-systeem, dankzij een verbinding met je iPhone. Dat geldt voor zowel inkomende als uitgaande gesprekken.

Beschikbaarheid

Een betaversie van Mac OS X 10.10 Yosemite wordt vandaag beschikbaar gesteld. Apple opent ook een publieke beta voor consumenten, met tussentijdse updates. De uiteindelijke versie zal in de herfst volgen, deze update is gratis voor alle gebruikers.