1 min

Tags in dit artikel

,

Als internetpagina’s er goed uitzien zullen deze wel veilig zijn, zo redeneren tal van internetgebruikers. Dat is gebleken uit een onderzoek dat maandag is gepubliceerd door McAfee. Internetgebruikers kijken ook niet of de sites gebruik maken van adware, spyware of andere ongewenstheden.

97 procent van de internetters is ‘een muisklik’ verwijderd van infectie van hun computers door spyware en dergelijke, die ongevraagd surfgegevens bijhouden en doorsturen aan andere partijen.

"Wat blijkt, is dat juist gevaarlijke sites er heel goed in slagen een gevoel van veiligheid over te brengen", zo vertelde Chris Dixon van virusbestrijder McAfee. De 14.000 mensen die aan het onderzoek meededen, moesten aangeven welke van de getoonde sites het meest veilig leken.

Vanaf de sites, die door de deelnemers werden uitgekozen, konden mensen gratis software downloaden, zoals spelletjes, songteksten of screensavers. De onderzoeker vertelden dat deze sites juist bekend zijn om het verspreiden van de onprettige programma’s.