2min

Alhoewel internetverslaving nog niet als een echte verslaving wordt erkend, lijden veel mensen aan de gevolgen van een dergelijke verslaving. Daarvoor waarschuwt Dr. Diane Wieland, die in haar praktijk mensen met een internetverslaving behandelt.

Voor sommige mensen zorgt veel internetten ervoor dat ze verslaafd gedrag gaan vertonen. Ook kunnen mensen verslaafd raken aan pseudo-intieme relaties op het internet, waardoor mensen hun relaties onder druk zetten of een seksuele verslaving creëeren, zo schrijft Wieland in het tijdschrift ‘Perspectives in Psychiatric Care’.

"De obsessie van en het verlangen naar het computeren kan resulteren in het verwaarlozen van relaties in het echte leven tot aan scheidingen", aldus Wieland.
Volgens Wieland is het nog niet duidelijk hoe hard het aantal mensen met een dergelijke internetverslaving groeit, maar uitgaande van groeicijfers van andere verslavingen denkt ze dat vijf tot tien procent van de internetgebruikers verslaafd is.

De verschijnselen en syptomen van een internetverslaving zijn onder andere het verwaarlozen van de gezondheid en persoonlijke verzorging, slaaptekort en vermindering van fysieke gesteldheid en sociale contacten. Lichamelijke klachten als droge ogen, carpaal tunnel syndroom en RSI verschijnselen aan de handen en vingers komen ook veel voor bij verslaafde internetters.
Daarnaast kan het ook zo zijn dat verslaafde internetters afkickverschijnselen tonen als ze niet online zijn, zoals chagrijnigheid en het bewegen van de vingers alsof er op een toetsenbord getypt wordt.

Veel internetverslaafden hebben volgens Wieland een voorgeschiedenis, zoals een alcohol- of drugsverslaving. "Internetverslaafden ontkennen vaak dat ze verslaafd zijn en noemen als reden dat ze niet verslaafd kunnen zijn aan een machine. Het antwoord ‘nog een minuutje’ op de vraag of de persoon offline wil gaan, staat gelijk aan het antwoord ‘nog één drankje’ van een alcoholverslaafde", aldus Wieland.

Mensen die van zichzelf vermoeden dat ze verslaafd zijn, of een partner daarvan verdenken kunnen dat vrij eenvoudig bepalen met het boek ‘Caught in the Net – How to Recognize the Signs of Internet Addiction and a Winning Strategy for Recovery’ van Kimberly S. Young (ISBN 0471191590).
Het behandelen van internetverslavingen gaat vaak gepaard met psychotherapie en medicijnen. Stellen waarvan één van de partners verslaafd is, zijn gebaat bij praatgroepen of een relatietherapeut.