1 min

Tags in dit artikel

,

Reed Elsevier heeft op vandaag een nieuwe internetzoekmachine gelanceerd voor de zakelijke markt in Nederland. Zibbsearch.nl draait op diverse servers in de Verenigde Staten en de makers hebben de intentie om binnen twee jaar tijd twintig procent van de zakelijke zoekmarkt in Nederland hebben te hebben veroverd.

Reed Elsevier steekt de laatste tijd behoorlijk veel geld in internetdiensten waar het uitgeefconcern van profiteert. Het bedrijf verwacht dan ook met de nieuwe investering in Zibbsearch.nl een omzet te kunnen draaien van tien miljoen.
In 2005 kwam tien procent van de omzet van de Nederlandse divisie uit internetdiensten. Dat moet dit jaar minimaal vijftien procent worden en op termijn dertig procent, zo liet Marianne van Leeuwen, algemeen directeur van Reed Business Information Nederland, weten.

De nieuwe zoekmachine is slechts één van de vele onderdelen die Reed Business Information dit jaar wil lanceren. Het bedrijf heeft nog 40 nieuwe websites rondom bestaande merken op de planning staan. Rond die sites hoopt Reed weer veel geld binnen te halen met de verkoop van online-advertenties.

"Zibbsearch.nl is geen generieke zoekmachine als Yahoo of Google, maar ontsluit informatie, producten, diensten en leveranciers voor zakelijke gebruikers", aldus Reed Business Informations internetdirecteur Paul Verhoeff. Volgens hem indexeert Zibbsearch.nl de webpagina’s op basis van essentie. In de praktijk betekent dat volgens Verhoeff dat het zoeken op bijvoorbeeld ‘roddels’ een website over roddelen op de werkvloer oplevert en niet het laatste royaltynews.