2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Veel hardlopers vinden het prettig om muziek te luisteren tijdens het lopen en een iPod nano lijkt daar vanwege zijn grootte uitermate geschikt voor. Nike en iPod zijn nu echter een samenwerking aangegaan en hebben een product ontwikkeld waarmee hardlopers hun nano kunnen omvormen tot trainingsapparaat.

Apple en Nike kondigden gisteren hun samenwerking aan, waarin beide bedrijven sport en muziek samen willen brengen. Nike deed dat al eerder met Philips, maar die productlijn was niet enorm succesvol. De samenwerking houdt in dat de sportartikelen van Nike gekoppeld worden aan de muziekspelers van Apple.

Het eerste product dat uit deze samenwerking naar voren is gekomen is de Nike+iPod Sport Kit. Deze kit bestaat uit een sensor en een draadloze ontvanger. De sensor stop je in de Nike schoen en de ontvanger gaat in de iPod nano.
De ontvanger registreert vervolgens allerhande data en geeft die weer op het scherm van de nano, maar ook middels gesproken boodschappen over de oordopjes van de nano.


Daarbij valt te denken aan informatie over de huidige tijd, de gelopen afstand, het aantal verbruikte calorieën en de loopsnelheid. Alle informatie wordt opgeslagen op de iPod en kan vervolgens uitgelezen worden op de computer. Gebruikers kunnen deze gegevens vervolgens verwerken op de nieuwe site nikeplus.com en daar een trainingsschema volgen en bijhouden.

Voor de Sport Kit is uiteraard een iPod nano benodigd, maar ook een schoen uit de nieuwe schoenenserie van Nike, genaamd Nike+. Deze schoenen hebben onder de zool een speciaal vakje waar de draadloze sensor ingelegd kan worden. Behalve de schoenen heeft Nike ook nieuwe jacks, shirts, broeken en een iPod nano armband ontworpen.
Als klap op de vuurpijl heeft Apple ook nog een speciale Nike sectie ingeruimd op haar iTunes muziekservice, waar speciale sportmuziek is te vinden.

De prijs van de Nike+iPod Sport Kit is 28 dollar, maar je hebt zoals gezegd ook een iPod nano en een speciale Nike+ schoen nodig. Voor een nano betaal je momenteel een bedrag tussen de 159 en 259 euro en voor een Nike+ schoen betaal je tussen de 85 en 129 dollar, waardoor je voor een compleet setje al gauw 250 en 400 euro kwijt bent. Uiteraard is één en andere afhankelijk van de prijs die we hier in Nederland gaan betalen voor Sport Kit en de schoenen.

Beide bedrijven verwachten in de toekomst meer van dit soort producten op de markt te gaan brengen. Wij denken alvast aan een iPod voetbal met ingebouwde speakers voor een muzikaal partijtje voetbal, een speciale set iPod oordopjes voor het paard van Ankie van Grunsven en een iPod in de vorm van een stokje die je door kunt geven tijdens een estafette.