1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het bedrijf Canonical komt binnenkort met een nieuwe versie van haar Linuxdistributie Ubuntu en het bedrijf heeft met Sun Microsystemens samengewerkt, waardoor de distributie ook op Suns Niagara servers zal werken.

De nieuwe versie van Ubuntu zal 6.06 LTS zijn, waarbij LTS staat voor Long-Term Support. De versie komt donderdag uit en zal dan de T1000 en T2000 servers van Sun ondersteunen. Deze servers zijn voorzien van de UltraSparc T1 processor, voorheen Niagara genaamd.

Het is niet verwonderlijk dat juist Ubuntu geschikt is gemaakt voor servers van Sun. De distributie is zeer populair op desktops en begint ook steeds populairder te worden op servers waarop websites en applicaties gehost worden. Dat zijn juist gebieden waar Sun ook haar T1000 en T2000 servers op wil richten.

Sun is al een tijdje fervent ondersteuner van de opensource gemeenschap. Het bedrijf heeft grote delen van haar T1 processor architectuur vrijgegeven, zodat ontwikkelaars hun applicaties of distributies er op kunnen aanpassen.
Het bedrijf gaat overigens niet actief op zoek naar Linux ontwikkelaars, om ze over te halen om hun distributie aan te passen voor UltraSparc processors, maar laat de keuze aan deze bedrijven zelf.

Sun zal Ubuntu overigens niet meeleveren met haar T1000 en T2000 servers, gebruikers kunnen de versie uiteraard downloaden van de site van Canonical. Het bedrijf zal Ubuntu overigens spoedig geschikt maken voor Sun’s hypervisor, waardoor de Sun servers, zowel Solaris als Ubuntu naast elkaar kunnen draaien.