2min

Tags in dit artikel

, , ,

Criminaliteit op het internet is steeds vaker het werk van georganiseerde groepen die erop uit zijn om winst te maken, de criminaliteit die door door een enkele cracker wordt uitgevoerd met als doel naamsbekendheid te krijgen wordt daarmee naar de achtergrond verdrongen.

De duistere kant van het internet is al een aantal jaar niet meer het domein van de hacker die op een goedbedoelde manier lekken aan de kaak wil stellen, of van de cracker die zijn kennis op een verkeerde manier in het werk stelt om naamsbekendheid te krijgen. Volgens Christopher Painter, die werkzaam is bij het Amerikaanse Department of Justice, krijgen zijn mensen in toenemende mate te maken met georganiseerde bendes die uitzijn op persoonsgegevens en geld.

"Er zijn nog steeds mensen die in hun eentje opereren, maar we zien steeds meer georganiseerde criminele groeperingen, die hun slachtoffers via het internet uitzoeken", aldus Painter. Volgens hem zijn de groepen voornamelijk uit op identiteitsgegevens en zitten ze achter de zogenaamde Botnet armies, waarmee honderden tot duizenden computers overgenomen kunnen worden, die vervolgens weer ingezet kunnen worden voor aanvallen op websites en dergelijke.

Dat deze groeperingen schade veroorzaken is duidelijk, maar het is lastig in te schatten voor welk bedrag ze aan schade veroorzaken. Dat komt omdat bedrijven en organisaties vaak niet bekend willen maken dat hun database of netwerk gekraakt is. De FBI schat dat alle soorten cybercrime de Amerikaanse industrie jaarlijks 400 miljard dollar kost.

Volgens Painter is internetcriminaliteit nog bij veel mensen onbekend, waardoor het gevaar alleen nog maar groter is. De vrees bestaat dat criminele organisaties netwerken van hulpdiensten zullen overnemen en daarna geld zullen eisen, zodat de netwerken niet plat worden gelegd. Ook is er angst dat terroristen electriciteitsnetwerken of de watervoorziening via het internet willen uitschakelen. Painter laat echter ook weten dat de verschillende diensten in Amerika hard samenwerken om mogelijke aanvallen te voorkomen en de criminelen een stapje voor te blijven.

Volgens hem is het ook van belang dat cybercriminelen steeds vaker hoge straffen krijgen opgelegd. Het feit dat de politiek internetcriminelen niet langer als kwajongens ziet, is belangrijk in het gevecht tegen een gevaar waar iedereen de komende jaren nog mee te maken krijgt.