1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie is gebleken dat criminelen in toenemende mate voor criminele praktijken van het internet gebruikmaken.

Populair onder criminelen zijn volgens het onderzoek het onder valse voorwendselen verkrijgen van geld en het lospeuteren van vertrouwelijke informatie waarmee slachtoffers financieel opgelicht kunnen worden. Uit het onderzoek blijkt verder dat ook het hacken of manipuleren van iemands computer een veelgebruikte manier is onder criminelen. Hier worden in toenemende mate afgestudeerde studenten en jongeren met kennis van ICT voor gerekruteerd.

Volgens de onderzoekers biedt het internet interessante mogelijkheden voor criminele praktijken. Volgens hen ontbreekt er nog veel kennis over daders van dergelijke misdrijven en is er in sommige gevallen zelfs sprake van georganiseerde misdaad. Voorbeelden die de onderzoekers hiervoor noemen zijn kinderporno, internetfraude en hacking. Zij stellen dat het internet steeds meer het terrein van de georganiseerde misdaad gaat worden. Daarnaast is het voor criminelen interessant omdat zij weinig hoeven te investeren.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat cybercrime in Nederland is "gearriveerd" en er volgens hem extra maatregelen genomen moeten worden om deze vorm van criminaliteit te bestrijden. Hij noemt hiervoor onder andere het uitbreiden van de capaciteit bij politie en justitie.