Ooit was Microsoft de grootste tegenstander van opensource software en was het een regelrechte concurrent van Novell dat een eigen Linuxdistributie heeft. Maar tijden veranderen, want gisteren zijn beide bedrijven een overeenkomst aangegaan, waarin het doel is om Windows en Linux en applicaties voor beide platforms dichter bij elkaar te brengen.

Dankzij de deal gaat Microsoft in ieder geval tot 2012 ondersteuning en technieken aan Novell leveren, zodat Linux beter onder Windows kan draaien. Gebruikers van Novells Suse Linux hoeven ook niet meer bang te zijn voor patentclaims van Microsoft.

De samenwerking is echter nog veel breder dan dat, want beide bedrijven gaan elkaar vooraf betalen voor elk patent dat een van de twee gebruikt. Hoe meer patenten Novell gebruikt voor haar Suse Linux systeem, hoe meer Microsoft zal betalen en vice versa. Ook zal Novell nog een bepaald bedrag aan royalties betalen die gebaseerd zijn op Novells omzet in opensource producten.

In totaal zijn er drie punten die in de samenwerking belangrijk zijn. Als eerste is er virtualisatie, wat het mogelijk maakt om Linux onder Windows te draaien en andersom. Als tweede gaan de bedrijven samenwerken in de dienstverlening naar bedrijven die een mix van Linux en Windows producten gebruiken. Als laatste gaan Microsoft en Novell ervoor zorgen dat de verschillende bestandsformaten beter uitwisselbaar zijn tussen beide platformen en bijbehorende applicaties.

Dat de softwaregiganten samen gaan werken is niet heel vreemd, Linux wordt steeds meer gebruikt op serversystemen, maar Novell heeft ten opzichte van de belangrijkste speler op de Linuxmarkt, Red Hat, nog heel wat in te halen. Microsoft ziet op haar beurt in dat Linux niet meer te negeren is en kan haar klanten die ook met Linux werken hierdoor beter van dienst zijn.
"We erkennen dat opensource software een belangrijke rol in de industrie speelt en inmiddels niet meer weg te denken is. Deze samenwerking biedt een compleet nieuwe combinatie tussen opensource en closed source software", aldus Brad Smith van Microsoft.