2min

Tags in dit artikel

, ,

Ooit was Lycos een groot internetportaal met een veelgebruikte zoekmachine, gratis hosting en een mailservice. Maar de site werd door Yahoo en Google een beetje in de vergetelheid gedrukt. Daar moet nu verandering inkomen, want Lycos wil terugkomen als virtuele huiskamer.

De site is sinds enige tijd onderdeel van Daum Communications, het grootste Koreaanse internetportaal en dit bedrijf heeft grote plannen met Lycos. Als eerste zal Lycos Cinema gelanceerd worden. Deze dienst is het best te omschrijven als een combinatie tussen een online videokanaal als YouTube en een vriendensite als MySpace. Op de site kunnen mensen videobestanden bekijken en hierover discussiëren.

In eerste instantie zal de content door de redactie van de site ingevuld worden, maar in december komt ook de mogelijkheid voor gebruikers om zelf bestanden te uploaden. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om samen tegelijkertijd naar een film te kijken en daar op hetzelfde moment in een soort van chatroom over te praten. Met de nieuwe techniek van Lycos kan wordt dit alles weergegeven op één scherm.

In tegenstelling tot YouTube kunnen er op de site van Lycos ook films bekeken worden met een langere tijdsduur. Lycos heeft daarvoor licenties genomen op ongeveer 1.000 titels, daarnaast is het bedrijf nog in onderhandeling voor licenties van nog eens 3.000 titels. Bij de lancering van het portaal zijn er in ieder geval 500 films beschikbaar, dit zijn wel vrij onbekende titels zoals, "Legit", "Munich Mambo" en "Triple Threat".

In de loop van de tijd wil Lycos ook nog de mogelijkheid toevoegen om televisieshows te gaan hosten en een mogelijkheid om gebruikers films te laten huren. Analisten zien wel toekomst in het nieuwe portaal. "Ze willen Lycos niet zozeer positioneren als portaal, maar meer als service voor toekomstige partners die zich willen verbinden aan de site. Zo zou Lycos samen kunnen werken met de datingsite Match.com, zodat mensen die online daten eerst virtueel naar de film kunnen gaan en daarover kunnen praten", aldus analist Michael Cai van Parks Associates.

Lycos Cinema is te vinden op cinema.lycos.com.