1 min

Tags in dit artikel

, ,

De meeste browserbalken zijn ontwikkeld om meer reclame voor de website waar hij vandaan komt te maken en gebruikers gemakkelijker en veiliger te laten surfen. Veel toolbars zijn echter onvoldoende beveiligd tegen phishing.

Wat phishing precies is, is mischien niet bij iedereen bekend. Phishing is het nabootsen van een website. Bijvoorbeeld een website van een bank is redelijk vaak het doelwit van dit soort praktijken. Doordat mensen denken op de echte site van de bank te zijn vullen ze hun gegevens in en zo kunnen internet-criminelen wachtwoorden en dergelijke achterhalen.

De onderzoekers die de toolbars onderzocht hebben, zijn afkomstig uit Amerika, van de Carnegie Mellon Universiteit. Ze onderzochten de tien populairste toolbars, bijvoorbeeld die van Google en Netcraft. Maar ook de nieuwe phishingfilter van Microsoft werd getest. De beste toolbars, die van Google, Cloudmark, IE7, Earthlink en Netcraft, detecteerden ongeveer 85 procent van de phishing.

De resultaten werden vergeleken met een ijkpunt, het ijkpunt in dit geval waren de eigen bevinden van de onderzoekers. Opmerkelijk was ook dat de filter van McAfee er geen goed had. McAfee had echter wel veel valse motieven om aan te nemen dat iets phishing is.