De Amerikanen gingen afgelopen vrijdag weer massaal de winkels en online winkels in. Normaliter is deze Black Friday voor niet-internetwinkels de drukke dag, waarna vandaag de internetwinkels met Black Monday aan de beurt zijn. Maar aangezien mensen steeds vaker voor online winkelen kiezen in plaats van het traditionele winkelen, zagen ook webwinkels afgelopen vrijdag flink wat bezoekers voorbijkomen. Toch was de groei in online winkelaars een stuk lager dan verwacht, mede vanwege het goede weer.

Vandaag is het Cyber Monday in de Verenigde Staten. Amerikanen die afgelopen week Thanksgiving gevierd hebben gaan weer aan het werk, maar gaan alvast voor de komende feestdagen op het internet op zoek naar koopjes en leuke cadeaus. Black Monday wordt dan ook gezien als de onofficieële start van de online inkoopperiode voor de feestdag. De vrijdag daarvoor, Black Friday, is de jaarlijkse drukke dag voor niet-internetwinkels, maar ook internetwinkels hadden een drukke dag vrijdag. Alhoewel veel internetters op zoek waren naar aanbiedingen en zeldzame artikelen, was de toename in drukte voor internetwinkels wel iets minder dan vorig jaar en dat was een tegenvaller voor de internetwinkels

Uit de Holiday eShopping index van het bedrijf Nielsen/Net Ratings blijkt dat het totale internetverkeer op Black Friday twaalf procent gestegen is ten opzichte van vorig jaar. Dat is een lagere stijging dan in 2005, de stijging bedroeg toen 29 procent ten opzichte van 2004.

Online veilinghuis eBay kreeg de grootste drukte te verwerken, het bedrijf kreeg bezoek van 7,5 miljoen unieke bezoekers. Een goede tweede was Amazon.com, dat 3,4 miljoen unieke bezoekers had. Derde plaats was voor Wal-Mart Stores, dat het met 200.000 unieke bezoekers minder moest doen. Het is niet bekend hoeveel van deze bezoekers ook daadwerkelijk overgingen tot een aankoop, dat is extern niet te controleren.

Het feit dat Black Friday weer iets drukker was dan vorig jaar is vanwege het feit dat veel mensen nog snel wat veel gewilde artikelen willen kopen, voordat vandaag Black Monday begint. Op eBay werd er gretig gehandeld in de T.M.X. Elmo van Mattel (foto rechts), maar ook de PlayStation 3 en de Wii wisselden massaal van eigenaar. In totaal werden er tussen 17 en 24 november op eBay 14.675 PS3’s verhandeld voor een gemiddelde prijs van 1.186,39 dollar. De Wii was nog populairder, tussen 19 en 24 november werden er 26.708 stuks verhandeld, voor een gemiddelde prijs van 412,53 dollar.

Vergelijkingsites hadden het ook druk, websites als Shopping.com en PriceGrabber.com zagen een bezoekerstoename van 40 tot 45 procent ten opzichte van vorig jaar. Overigens leiden groeiende bezoekersaantallan niet per definitie tot meer verkopen. Veel internetters struinen het internet al af naar koopjes en de goedkoopste sites, maar wachten tot december met de daadwerkelijke aankoop.