2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het bedrijf OpenDNS heeft een nieuwe DNS server ontwikkeld die het surfen eenvoudiger moet maken, door bijvoorbeeld met sleutelwoorden te werken, phishingsites tegen te houden en verkeerd gespelde adressen te corrigeren.

Het instellen van OpenDNS is vrij eenvoudig en duidelijk omschreven op de website. Zo is het mogelijk één computer of een heel netwerk gebruik te laten maken van de OpenDNS servers. Ervaren computergebruikers die reeds een eigen DNS hebben opgezet zullen bekend zijn met de werkwijze. Behalve het instellen van de juiste DNS server moet er voor OpenDNS ook nog een gratis account worden aangemaakt.

Zodra dit allemaal gedaan is kan er gebruikgemaakt worden van de OpenDNS servers en die biedt volgens de makers een aantal voordelen. Zo kunnen gebruikers sleutelwoorden koppelen aan bepaalde webadressen. Het intoetsen van het woord ‘forum’ in de adresbalk zou dan kunnen volstaan om naar het forum van Techzine te surfen. Volgens David Ulevitch van OpenDNS maakt deze mogelijkheid de adresbalk weer nuttig.

OpenDNS heeft verder een uitgebreide lijst van bekende phishingsites opgezet en zal die constant bijwerken. Als een gebruiker een dergelijke website wil bezoeken zal deze eerst een waarschuwing krijgen dat er mogelijk een phishingsite wordt bezocht. Een derde optie is de automatische correctie van verkeerd gespelde adressen. Het typen van ‘www.techzine.nk’ zou dan automatisch gecorrigeerd worden naar ‘www.techzine.nl’. Als laatste zou de snelheid van surfen ook hoger worden, omdat de servers van OpenDNS gebruik maken van een grote cache en op een snel en uitgebreid netwerk zitten.

De functionaliteiten die OpenDNS biedt zijn echter niet uniek. Er zijn diverse browser die automatisch phishingsites blokkeren en voor Firefox en Opera zijn er plug-ins die het mogelijk maken om te surfen met sleutelwoorden. Toch is de functie zeer handig voor bedrijven en andere instellingen die de sleutelwoorden over het hele netwerk willen uitrollen. Daarnaast werkt OpenDNS ook met browser die geen gelijksoortige plug-ins hebben, zoals bijvoorbeeld Internet Explorer.
Alhoewel OpenDNS gratis is verdient het bedrijf haar geld met online advertenties. Deze verschijnen echter alleen als de gebruiker een niet bestaande website intypt in de adresbalk, of een website intypt die niet te corrigeren is door OpenDNS.

Omdat OpenDNS dus werkt via een DNS server is het te gebruiken onder een groot aantal besturingssystemen en op veel apparaten. Zo worden vrijwel alle versie van Windows, Mac OS X en Linux/Unix ondersteund, alsmede bijna alle routers en Nintendo’s Wii console. Mensen die gebruik willen maken van de OpenDNS server kunnen terecht op de website van OpenDNS, waar er voor de meeste apparaten en besturingssystemen een duidelijke instructie is te vinden.