Internet nog sneller door aanpassing DNS

Goed nieuws voor internetgebruikers: als het aan een aantal belangrijke spelers ligt wordt internet in de nabije toekomst nog sneller door een toevoeging aan het DNS-protocol. Met deze nieuwe standaard wordt het internet een stuk sneller.

Internet nog sneller door aanpassing DNSDit initiatief is afkomstig van een aantal grote DNS-aanbieders en zogeheten content delivery networks (CDN). Zij bundelen hun krachten in een project dat zij The Global Internet Speedup noemen. OpenDNS, Google, VeriSign en CDN’s als Bit Gravity, CD Networks, Cloudflare, Comodo en EdgeCast willen sneller internet creëren door een extensie aan het DNS-protocol toe te voegen. Deze extensie voegt bij elke DNS-aanvraag wat informatie toe over de locatie van de server. Deze nieuwe standaard noemen zij GeoIP. Op deze manier kan een nameserver beter bepalen waar een verzoek vandaan komt en hiermee kiezen voor de snelste route en CDN-server.

DNS staat voor Domain Name Server. Simpel gezegd is DNS een netwerkprotocol op internet dat gebruikt wordt om domeinnamen van computers en servers naar ip-adressen te vertalen en omgekeerd. Dankzij DNS belandt je op de juiste website door de naam van de site in te voeren. Als je een video op Youtube wil bekijken, bezoek je niet alleen de website van Youtube op één server. Google, de eigenaar van Youtube, heeft meerdere kopieën van dezelfde video bij diverse datacenters over de hele wereld geplaatst. Als je op een video klikt gaat je verzoek naar een van deze datacenters. Dit wordt het CDN-netwerk genoemd, door dezelfde content op meerdere plaatsen neer te zetten, neemt het totale internetverkeer af.

Op dit moment gebruiken CDN-netwerken de meest dichtbij zijnde contentserver op basis van de DNS-server van de gebruiker. In de toekomst willen de initiatiefnemers de locatie van de gebruiker als uitgangspunt nemen in plaats van de locatie van de DNS server. Hierdoor hebben websites een lagere laadtijd nodig en zal de internet performance verbeteren.

"Als er 20 locaties zijn waar je je olie kunt verversen, dan doe je dat bij de locatie die het dichtst bij jou in de buurt ligt. De eindgebruiker komt centraal te staan", aldus David Ulevitch van OpenDNS. Maar het bedrijf heeft daarbij hulp nodig van partijen die internetverkeer afhandelen. Zij hebben hun krachten gebundeld in The Global Internet Speedup Initiative.

Geïnteresseerde internetaanbieders kunnen gratis de aanpassing aan hun eigen naamservers toevoegen.

Bron:Venture Beat