2min

Tags in dit artikel

, ,

PlayStation uitvinder Ken Kutaragi, mag dan wel op 19 juni met pensioen gaan, hij heeft naar eigen zeggen genoeg ideeën voor de PlayStation 4 en zijn mogelijke opvolgers.

In een interview met EE Times zegt Kutaragi dat hij een visie heeft op een PlayStation 4, 5 en 6. Volgens Kutaragi zullen de consoles nog meer rond een groot netwerk gepositioneerd worden.

Analisten voorspelden dat PlayStation 3 misschien wel de laatste voor Sony kon zijn, maar zij hebben het dus niet bij het rechte eind. Sterker nog, Kutaragi heeft recentelijk met het PS3 team gesproken over kostenbesparing en nieuwe designs voor de console, wat zou betekenen dat Sony ook van de PS3 verbeterde versies uit gaat brengen.

Kutaragi liet weten dat hij een duidelijke visie op de PlayStation franchise heeft. Het plan dat uiteindelijk leidde tot de PS3 was voor hem altijd erg duidelijk. Het tekort aan blauwe laserdiodes, dat zorgde voor uitstel van de PS3, verhinderde hem echter om eerder te praten over zijn visie op de toekomst. Maar nu de PS3 ook in Europa op de markt is kan hij vrijuit spreken.

Kutaragi denkt dat de computernetwerken op het niveau zijn dat ze klaar zijn voor een console die rond dit netwerk is opgebouwd. Hij benadrukt dat de Cellprocessor als netwerkprocessor is ontwikkeld en dat het netwerk voor de volgende PlayStation het belangrijkst zal zijn, naast design en ontwikkeling van de console zelf. Opmerkelijk is dat Kutaragi vorig jaar bij de introductie van de PS3 liet weten dat netwerkomgevingen nog niet klaar waren voor een netwerkgebaseerde console.

Of Kutaragi ook daadwerkelijk een vinger in de pap zal krijgen bij de ontwikkeling van de PS4 en opvolgers blijft afwachten. Kutaragi laat in het interview weten dat hij na zijn vertrek wel een vriendschappelijke relatie zal onderhouden met Sony, maar dat zijn toekomstige projecten grotendeels onafhankelijk van Sony ontwikkeld zullen worden.