Het Israëlische bedrijf Yoggie Security Systems heeft een hardwarematige firewall in een kleine USB-stick weten te stoppen. Daarmee is het nieuwe product van het bedrijf de kleinste hardwarematige firewall ter wereld.

De Yoggie Pico is bedoeld voor laptops die onderweg beschermd moeten worden tegen aanvallen van buitenaf. In totaal zitten er dertien applicaties op de stick, die anti-virus, URL filtering, anti-spam, packet firewalling en VPN verbindingen regelen. Alle applicaties kunnen vanaf een centrale server worden ingesteld en beheerd.

Ondanks dat de Pico zo klein als een USB-stick is, heeft Yoggie Security Systems er toch een 520 MHz processor, flash en SD RAM in weten te stoppen. De applicaties kunnen daardoor allemaal vanaf de stick gedraaid worden, onder de Linuxdistributie die op de stick geïnstalleerd is. Als er verbinding is met internet dan bekijkt de software om de vijf minuten of er een update is. Als die update er is, wordt deze zonder tussenkomst van de gebruiker geïnstalleerd.

Omdat het om een USB apparaat gaat en de Pico geen ethernet aansluiting heeft, moet alle data die binnenkomt op de ethernetpoort, of via de Wi-Fi chip eerst via de USB stick worden geleid. Daarna moet de data weer teruggezonden worden over het TCP/IP protocol. Yoggi claimt echter dat dit geen invloed zal hebben op de snelheid, de doorvoersnelheid van de stick is 480Mbp/s en dat zou geen problemen moeten opleveren met een 10/100 netwerkverbinding.

Volgens Yoggi zorgt de stick voor ontlasting van de processor van de laptop en hoeft de gebruiker zich geen zorgen meer te maken over updates. De computer hoeft ook niet opnieuw opgestart te worden na een update. "Ik koop een computer voor de productiviteit, niet voor de beveiliging. Tegenwoordig wordt echter 40 tot 50 procent van de computer ingezet voor beveiliging. De Pico stopt het gevaar voor het in de laptop kan komen", aldus Yoggi CEO Shlomo Touboul.

De Pico is verkrijgbaar in een consumentenversie en zakelijke versie. De zakelijke versie kost 199 dollar en de consumentenversie 179 dollar, beiden inclusief een jaarabonnement. Daarna moet er 30 dollar per jaar betaald worden voor updates en ondersteuning.