1 min

Tags in dit artikel

, ,

Tijdens de IDG Endpoint Security show in Londen is een nieuw type USB-trojan gedemonstreerd. Nadat een USB-stick is aangesloten op de USB-poort kan gevoelige informatie met behulp van Slurp.exe 2.0 binnen enkele minuten van het netwerk worden verwijderd. Centennial Software, ontwikkelaar van oplossingen die organisaties helpen om hun netwerken te beheren en beveiligen, waarschuwt organisaties voor het gevaar van ‘slimme’ U3 USB-sticks, omdat deze opslagmedia virussen als Slurp.exe 2.0 automatisch kunnen activeren.

De trojan is special ontwikkeld voor U3 USB-sticks. Sharp Ideas, de ontwikkelaar van de trojan, wil hiermee het beveiligingsgevaar van dit type USB-sticks demonstreren.

Onder invloed van technologische ontwikkelingen worden USB-sticks steeds geavanceerder, waarmee het gevaar van datadiefstal ook toeneemt. Organisaties zijn zich volgens Centennial nog onvoldoende bewust van deze gevaren. Veel security professionals zien draagbare media nog niet als een groot gevaar voor de beveiliging.

Voorbeelden van datadiefstal komen steeds vaker in het nieuws, bijvoorbeeld de persoonsgegevens van zo’n 26,5 miljoen veteranen van het Amerikaanse leger die werden gestolen. Datadiefstal is wereldwijd een serieus probleem, duidelijk wordt nu dat dit probleem niet onderschat moet worden.