2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Linux-websites hebben een betere uptime en laden sneller dan op Windows gebaseerde websites. Dit blijkt uit Europees onderzoek van WatchMouse. Hetzelfde onderzoek toont aan dat webserverplatform Apache beter presteert dan het Microsoft IIS platform. Een Linux-website in combinatie met een Apache-webserverplatform is hierdoor de beste keuze voor professionele webpagina’s.

WatchMouse onderzocht de prestaties van meer dan 1500 websites in Europa. Voor het onderzoek zijn een aantal websites uit verschillende economische sectoren geselecteerd. De meeste websites in dit onderzoek zijn gebaseerd op Linux of Windows. Linux biedt de beste uptime. In het algemeen wordt bij webserverplatforms de voorkeur gegeven aan Microsoft IIS en Apache terwijl de laatste eveneens beter presteert dan de eerstgenoemde. Het onderzoek toont aan dat behalve van het besturingssysteem en het webserverplatform, de uptime ook afhangt van het land waar de server geplaatst is.

Gemiddeld draait meer dan driekwart van alle websites op Windows of Linux. Er zijn echter verschillen tussen landen. Polen en Duitsland hebben liever Linux in combinatie met Apache voor hun websites terwijl de professionele sites in Groot-Brittannië en Zweden zwaar steunen op Windows/ Microsoft IIS. Gelet op de relatieve prestaties van de verschillende webserverplatforms verslaat Linux Windows.

Een op de vier gemonitorde professionele websites heeft een uptime van 99,9 procent, wat volstaat voor klanttevredenheid. Tweederde van de websites zit op een beschikbaarheid van minder dan 99,9 procent wat resulteert in minimaal acht uur downtime per jaar. Volgens WatchMouse is dit onacceptabel.

"Hoewel de bedrijven in ons onderzoek Windows boven Linux lijken te prefereren, toont ons onderzoek aan dat zij beter af zouden zijn met op Linux/ Apache gebaseerde websites. Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste webgebruikers erg ongeduldig zijn en niet langer dan vier seconden zullen wachten op het laden van een site", zegt Mark Pors, Chief Technology Officer voor WatchMouse. "Bedrijven moeten inzien dat de uptime van een website cruciaal is voor een goede klanttevredenheid en een solide klantenbestand. Organisaties dienen zich meer te bewust worden van de impact die de keuze van een webserverplatform kan hebben op hun algehele beschikbaarheid en performance."

Deze grafiek toont de maandelijkse trend in de beschikbaarheid van alle websites in de SPI, voor alle landen en sectoren voor maart 2007. De gele lijn is het gemiddelde over de voorgaande twee dagen.