2min

Tags in dit artikel

, ,

De Britse omroep BBC heeft recentelijk een applicatie gelanceerd, genaamd iPlayer, die het mogelijk maakt om uitzendingen van de zender te bekijken. De dienst is het best te vergelijken met het in Nederland bekende Uitzendinggemist.nl. De dienst ligt nu echter onder vuur, omdat de iPlayer alleen onder Windows XP draait en niet onder Linux of Mac OS X.

BBC’s iPlayer doorloopt momenteel een bèta-testfase. Nadat gebruikers de iPlayer op hun computer geïnstalleerd hebben kunnen ze programma’s van de afgelopen zeven dagen downloaden en terugkijken. De gedownloade programma’s zijn ook te bekijken als de computer offline is, dit in tegenstelling tot Uitzendinggemist.nl, dat puur een online dienst is. Als de film eenmaal op de computer staat blijft deze 30 dagen lang in de bibliotheek van het programma staan en in totaal kan het programma zeven dagen lang bekeken worden. Hier komt tevens de reden waarom de speler momenteel alleen voor Windows is om de hoek kijken, want de iPlayer maakt gebruik van een DRM systeem van Microsoft.

Dit feit is tegen het zere been van de Free Software Foundation (FSF) die al geruime tijd lang een strijd voert tegen DRM systemen. De schuld van het probleem ligt volgens de FSF bij Erik Huggers, die sinds mei dit jaar aan het hoofd staat van de future media and technology groep van de BBC. Huggers was namelijk voor die tijd hoofd van Microsofts Windows digital media divisie en volgens de FSF is hij er voor verantwoordelijk dat de BBC van haar geloof gevallen is. "Ze hebben Microsoft de volledige controle gegeven. De programmering is nu in handen van een Amerikaans bedrijf en de BBC heeft haar strijd voor open toegang opgegeven", aldus de FSF in een verklaring. Ze roepen BBC directeur Mark Thompson nu op om de rotzooi die hij gemaakt heeft weer op te ruimen.

Tegelijkertijd heeft de FSF een online petitie opgesteld waarin de Engelse premier Gordon Brown wordt opgeroepen om de zaak aanhanging te maken in het parlement. Momenteel is die petitie al meer dan 15.000 keer ondertekend. Verder zullen er op 14 augustus protestacties gehouden worden bij het Television Centre in Londen en het hoofdkantoor van de BBC in Manchester.

BBC Trust, de onafhankelijke toezichthouder van de BBC, heeft inmiddels om tafel gezeten met het Open Source Consortium (OSO). De OSO heeft daarin geëist dat de BBC de iPlayer ook beschikbaar maakt voor andere platformen, los van de discussie over het DRM systeem. Het management van de BBC heeft echter nog niet gereageerd op deze eis.