2min

De populaire BBC iPlayer iPad applicatie is vanaf vandaag beschikbaar in de Verenigde Staten, Canada en 11 Europese landen waaronder Nederland en België. Met deze app kan in totaal zo’n 1500 uur aan videomateriaal worden bekeken, onder meer zeer populaire BBC programma’s zoals Top Gear.

Voor de BBC is het een test om te kijken of ze de iPlayer ook tot een succes kunnen maken buiten het Verenigd Koninkrijk. Het internationale iPlayer project is voorlopig een pilot van 1 jaar. Daarna gaat de BBC bekijken of het project doorgang vindt en mogelijk wordt uitgebreid naar nog meer landen.

Een deel van de videocontent is gratis beschikbaar met reclame, maar wil je echt alles bekijken dan zal je de portemonnee moeten trekken. Er zijn 2 abonnementen beschikbaar voor de iPlayer, een abonnement van 6,99 euro euro per maand en een abonnement van 49,99 euro per jaar.

De 11 Europese landen die zijn opgenomen in deze pilot zijn Oostenrijk, België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Portugal, Nederland, Spanje en Zwitserland.

De internationale iPlayer krijgt echter ook enkele functies die in de UK niet beschikbaar zijn. Zoals het streamen van video via 3G en het downloaden van video’s om deze vervolgens offline te bekijken.

In totaal is er nu zo’n 1500 uur aan videomateriaal beschikbaar voor de internationale iPlayer, waarvan slechts 10 procent niet van de BBC af komt. De bedoeling is dat de hoeveelheid video uiteraard nog toe zal nemen het komende jaar. Via de iPlayer kan onder meer een groot deel van de videocontent worden bekeken, welke de afgelopen maand is uitgezonden op de BBC. Daarnaast is er ook een catalogus beschikbaar met de beste content van de BBC van de afgelopen 60 jaar.

In de Verenigde Staten moet de iPlayer ook beschikbaar gaan komen, maar dit duurt langer dan verwacht. De BBC laat in een reactie weten dat het juridische en commerciële gedeelte in de Verenigde Staten wat complexer is dan in Europa. De BBC hoopt binnenkort ook daar de iPlayer te kunnen lanceren.