2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

G Suite-admins hebben een waarschuwing van Google gekregen om hun gebruikers zo snel mogelijk bepaalde mobiele apps te laten updaten. Dit vanwege het niet meer ondersteunen van bepaalde versies na 12 augustus 2020.

Waar oudere versies van apps als Docs, Drive, Sheets en Slides op iOS en Android vooralsnog prima werken, meent Google dat dit medio augustus naar alle waarschijnlijkheid gaat veranderen. Op 12 augustus zal een aantal wijzigingen worden doorgevoerd waardoor versies van voor december 2018 tegen problemen zullen aanlopen, aangezien dat het moment is waarop Google wijzigingen doorvoerde in de API.

In eerste instantie zou google als in maart van dit jaar de updates hebben uitgerold (voornamelijk het niet meer ondersteunen van het JSON-RPC protocol en global HTTP batch endpoints), maar  de techgigant bedacht zich. Gebruikers zouden niet voldoende reminders hebben gekregen om te updaten, waardoor zich mogelijk grote problemen zouden voordoen als verouderde apps plots niet meer werkten.

Eerder deze maand liet Google daarom in een update weten het uitrollen van de veranderingen uit te stellen tot medio augustus, waarbij het ook nog eens een informatiepagina plaatste die de wijzigingen in de API uitlegde.

Zekere voor het onzekere nemen

Individuele gebruikers van mobiele apps als Docs en Drive krijgen dezelfde waarschuwing van Google mee: update zo spoedig mogelijk. Voor organisaties verloopt het updateproces echter via admins, waardoor Google die groep expliciet aanspreekt. Hoe klein de kans ook is dat bedrijven nog een versie van voor december 2018 gebruiken, het werkproces zou aanzienlijke negatieve gevolgen kunnen oplopen mocht dit toch ergens het geval zijn.

Google somt op zijn eigen website de apps op waarvan het verwacht dat deze tegen de meeste problemen zullen aanlopen vanaf medio augustus. Docs, Drive, Sheets en Slides voor zowel iOS als Android, de Gmail- en Classroom-app voor enkel iOS-apparaten.