2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Nintendo heeft laten weten dat potentiële Wii kopers dit jaar rond kerst wel eens bedrogen uit zouden kunnen komen. Het bedrijf verwacht namelijk dat de console rond de feestdagen moeilijk te verkrijgen zal zijn. Tegelijkertijd meldt Sony dat de verkoopcijfers van de PS3 na de prijsverlaging meer dan verdubbeld zijn.

Nintendo lijkt maar niet van de tekorten van haar Wii consoles af te kunnen komen. Volgens het Japanse bedrijf is de vraag naar de Wii nog altijd torenhoog en zal die vraag richting de feestdagen alleen maar toenemen. Veel grote winkels hebben nu al tekorten en daar lijkt me de melding van Nintendo dus weinig verandering in te gaan komen.

"Nintendo bevindt zich nu in een positie, waarin de traditionele vraag in de verschillende seizoenen verbroken wordt. Hierdoor is de kans groot dat de vraag groter is dan het aanbod", aldus Nintendo in een verklaring. Diverse winkelketens hebben de tekorten overigens inmiddels al bevestigd en adviseren de console via het internet te reserveren en niet te wachten tot ze weer in de schappen liggen.

De grootste voordelen van de tekorten zullen te voelen zijn door Microsoft en Sony, die voor de feestdagen alles op alles zetten voor hun consoles, respectievelijk de Xbox 360 en de PlayStation 3. Voor wat betreft die laatste console kan Sony eindelijk goed nieuws melden over de verkoopcijfers. Het bedrijf verlaagde recentelijk de prijs van haar 80GB PS3 naar 499 dollar en introduceerde een 40GB model dat 399 dollar kost. Die acties hebben hun uitwerking niet gemist, want in de week van 29 oktober verkocht Sony ongeveer 75.000 PS3’s in de Verenigde Staten en in de week daarna nog eens 100.000 exemplaren. De gemiddelde weekverkopen lagen voor de prijsverlaging nog rond de 30.000 tot 40.000 stuks.

Ondanks de dreigende tekorten gaat Nintendo nog altijd wel aan kop, het bedrijf verkocht in oktober volgens onderzoeksfirma NPD in de Verenigde Staten 519.000 Wii’s. Microsoft zag 366.000 Xbox 360’s van eigenaar wisselen, terwijl Sony 121.000 PS3’s verkocht. Door de goede verkoopcijfers verwacht Nintendo tegen het eind van haar fiscale jaar in maart 2008 17,5 miljoen Wii’s te hebben verkocht. Dat is 3,5 miljoen meer dan vooraf werd verwacht.