2min

Een bedrijf in de Amerikaanse staat Pennsylvania, heeft Nintendo en Sony voor de rechter gesleept wegens schending van hun patent "Hand Held Computer Input Apparatus and Method".

Het patent dat sinds januari 1996 geregistreerd staat, heeft betrekking op een methode die handheld apparaten verbinden met een systeem en deze sorteren op hun inputs door middel van hardware-identificatienummers. Volgens het bedrijf Copper Innovations Group, die in het bezit is van de patentrechten, hebben Nintendo en Sony deze methode gebruikt voor de Wii-controllers, de SIXAXIS-controller en de Blu-ray afstandsbediening. Voor het maken en verkopen van deze producten zouden zij daarmee dus een inbreuk hebben gedaan op het patent van het Amerikaanse bedrijf.

Copper Innovations Group eist nu een schadevergoeding met bijbehorende rente voor het gebruik van de door Nintendo en Sony geschonden patentrechten. Ook moeten de twee Japanse bedrijven de juridische kosten terug betalen aan Copper Innovations Group en eist het bedrijf dat Nintendo en Sony een permanent verbod krijgen opgelegd voor het gebruik van de geschonden patentrechten.

Voor Sony is dit alweer de tweede keer dat ze worden aangeklaagd wegens het schenden van patentrechten. Al eerder werd er door Immersion Corporation een rechtszaak aangespannen tegen de Japanse elektronicabedrijf. Toentertijd ging het om de trilfunctie die Sony gebruikte in de Dual Shock-controllers. Sony verloor uiteindelijk de rechtszaak en moest maar liefst 100 miljoen dollar schadevergoeding terug betalen. Vanwege dit geschil had de PlayStation 3-controller bij de release dus ook geen trilfunctie.