2min

De Linux Foundation en de Cloud Native Computing Foundation hebben hun handen ineengeslagen om kennis over Kubernetes te verspreiden. In een nieuw trainingsprogramma, onthuld tijdens KubeCon 2021, wordt uitgelegd hoe Kubernetes kan worden toegepast op edge-omgevingen.

Introduction to Kubernetes on Edge with K3s (LFS156x) is een 15 uur durende cursus waarin deelnemers de use cases leren van het draaien van compute-toepassingen in edgelocaties. Ook wordt er verteld over verschillende ondersteunende projecten als LF Edge en CNCF.

K3s in de edge

Tijdens de cursus leren de studenten hoe ze met opensource-tools als K3s en K3sup applicaties kunnen uitrollen naar de edge. Ook wordt er verteld over de uitdagingen die bij edge compute kunnen kijken, zoals partial availability en de noodzaak om de applicaties op afstand te kunnen benaderen. Dit wordt aangevuld met praktijkvoorbeelden, waarmee studenten ervaring krijgen met het uitrollen van applicaties naar Kubernetes en kunnen experimenteren met object storage, MQTT en OpenFaaS. Verder worden uitrolmethodes als fleet management en GitOps besproken.

Toenemende impact van de cloud

Met de cursus richten de Linux Foundation en CNCF zich voornamelijk op ontwikkelaars die willen leren over de toenemende impact die de beweging naar de cloud heeft op het moderniseren van edge-toepassingen. Studenten die al met Kubernetes of edge computing werken, zullen echter ook wat aan de opleiding hebben.

Bedacht door Alex Ellis

De bedenker van de cursus is Alex Ellis, een ambassadeur bij CNCF en de oprichter van OpenFaas en inlets. Hij werkte eerder aan de cursus Introduction to Serverless on Kubernetes (LFS157x). “K3s vervult een zeer specifieke behoefte en helpt de toetredingsdrempel te verlagen voor ontwikkeling en operationele teams,” vertelt Ellis. “Ik heb het project zien groeien van de eerste post op Hacker News van Darren Shepherd, tot een algemeen verkrijgbare, productie-klare Kubernetes-distributie gehuisvest binnen CNCF. Ik ben verheugd om deze cursus te delen met de gemeenschap en klanten, en ik kijk ernaar uit om meer gebruik van Kubernetes aan de rand te zien.”

De cursus is te volgen via edX.org, een online leerplatform dat is opgericht door Harvard en MIT.

Tip: Cloud Native Computing Foundation lanceert bug bounty voor Kubernetes