1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Britse ISP’s moeten concrete stappen nemen om illegale downloads aan te pakken, of ze krijgen te maken met sancties, aldus de Britse regering.

Het voorstel dat gedaan is, is gericht op ongeveer zes miljoen breedbandgebruikers die illegaal bestanden downloaden. De staatssecretaris van cultuur laat weten dat de wetgeving rond april 2009 geimplementeerd moet worden. Onderzoek naar de mogelijkheden begint al in de lente van dit jaar.

Vertegenwoordigers van de platenmaatschappijen verwelkomen deze stappen. Zij geven piraterij op als voornaamste oorzaak voor de dalende verkoop van onder andere cd’s.

"Providers hebben een unieke positie om een verschil te maken en een cultuuromslag te veroorzaken om zodoende een einde te maken aan een "maken-zonder-beloning"-cultuur welke er momenteel heerst. Dit is schadelijk voor de gehele muziekindustrie", aldus John Kennedy, hoofd van de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI).

Een woordvoerder van de providers laat weten dat een mogelijke wet moeilijk tot stand zal komen. De providers zien meer in een mogelijkheid tot zelfregulering, wat ook de eerste insteek van de regering was. Eerder dit jaar had de Britse regering nog plannen voor een systeem waarin regelmatige overtreders drie kansen zouden krijgen om het downloadgedrag aan te passen voordat justitie in actie zou komen. Dat plan lijkt nu van de baan.