De Britse overheid heeft nieuwe maatregelen gepubliceerd om het ongeoorloofd downloaden van films en muziek via het internet tegen te gaan.

Het wetsvoorstel afkomstig van het Digital Britain-rapport zou toezichthouder Ofcom meer mogelijkheden geven om piraten aan te pakken.

De technische maatregelen bestaan, naar verwachting, onder meer uit het afsluiten van veeldownloaders. Overigens lijkt het zo te zijn dat de staatssecretaris van het Britse ministerie van Handel ervoor gezorgd heeft dat het beleid meer gewicht krijgt.

Het Digital Britain-rapport dat gepubliceerd werd in juni gaf Ofcom de mogelijkheid om pas in 2012 te overwegen of het de nieuwe technische maatregelen gaat nemen om piraten aan te pakken. Echter, volgens een op dinsdag afgegeven verklaring van het ministerie van Handel, is dat tijdsbestek veel te groot.

Stephen Timms, directeur van het Digital Britain-project, legde de wijziging uit: "We hebben goed geluisterd naar reacties op deze regeling en het is duidelijk geworden dat er veel zorgen zijn over het trage verloop van de plannen met als gevolg dat rechtenhouders achtergesteld worden."

Naar verwachting verschijnt er veel kritiek op het nieuwe wetsvoorstel, net als het geval was bij de wet, die overigens aangenomen werd maar later toch weer werd afgezworen, in Frankrijk om veeldownloaders af te sluiten.