De Belastingdienst heeft een nieuwe manier gevonden om belastingfraude tegen te gaan. De organisatie checkt namelijk de profielenwebsites na om te kijken of de gegevens wel overeenkomen.

Wanneer de gegevens niet overeenkomen kan men op het matje geroepen worden om het uit te leggen. Dit gebeurde bijvoorbeeld een Nederlandse expat die werkzaam is in Ierland.

Omdat zijn werkgegevens op onder andere Facebook, LinkedIn en Xing anders waren dan opgegeven is hij op het matje geroepen. De man was slechts vergeten zijn gegevens aan te passen om die websites.

De Belastingdienst erkent deze acties, de organisatie gebruikt deze methodes wel vaker. Op dergelijke profielenwebsites zijn namelijk veel gegevens te vinden van mensen, die dan vergeleken kunnen worden.

De Belastingdienst werd door de controles genomineerd voor de ‘Big Brother award’, een award voor bedrijven en overheidsinstanties die inbreuk maken op de privacy. De zoekrobot die de Belastingdienst inzet om belastingfraudeurs op te sporen is echter wel een succes.