2min

Tags in dit artikel

, ,

Mensen die wonen in de nieuwbouwwijk Fascinatio in Cappelle aan de Ijssel kunnen sinds kort chatten met hun huisarts. Dit is goedkoper dan bellen en ideaal voor patiënten die in het buitenland op vakantie zijn.

Wanneer men de beschikking heeft over MSN is het mogelijk te chatten met de huisarts. Het idee is eigenlijk per ongeluk geboren, maar blijkt effectief te zijn: "Ik kreeg een mailtje van een patiënte die op vakantie was in Turkije. Ze had een probleem en vroeg of ze me die dag kon bellen. Nou, vanuit Turkije bellen is hartstikke duur, dus ik vroeg of ze msn had. Binnen een minuut zaten we te chatten."

"Het voordeel ten opzichte van een telefonisch consult is bovendien dat ik even kan wachten met antwoord geven, als ik bijvoorbeeld in de spreekkamer bezig ben met een patiënt. De chatsessie wordt opgeslagen, zodat ik hem kan teruglezen", zegt de huisarts, Lenneke Edelman.

De huisarts erkent ook dat chatten via MSN niet de meest veilige oplossing is, "Het staat nog in de kinderschoenen. Maar voor mensen die in het buitenland verblijven, is het ideaal. Ze kunnen goedkoop met hun vertrouwde arts overleggen."

Er zijn echter al ontwikkelingen in gang gezet voor een beveiligde chatlijn, deze ontwikkelingen zijn gestart door het gezondheidscentrum Fascinatio. Volgens De Landelijke Huisartsen Vereniging kan MSN inderdaad een goede aanvulling zijn, de arts moet echter wel zijn patiënt kennen. De vereniging denkt dat de wijk de eerste is in Nederland met een dergelijk experiment.