1 min

Tags in dit artikel

, ,

Als het aan minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin en Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken ligt, kunnen burgers straks vanuit hun luie stoel achter hun pc aangifte doen van een geboorte, sterfgeval, huwelijk of geregistreerd partnerschap. De digitale aangifte moet nog deze kabinetsperiode mogelijk gaan worden.

Dit is een van de plannen om de administratieve lasten van ambtenaren te verminderen en daarnaast de service aan burgers en bedrijven te verbeteren. Ook brengt het een hoop andere voordelen met zich mee.
Wie bijvoorbeeld nu wil trouwen moet allerlei stukken overhandigen.
Een digitale trouwaangifte zorgt ervoor dat de stukken eenvoudig door de ambtenaar kunnen worden opgevraagd en er hoeven tevens geen leges in rekening gebracht te worden.

Dit scheelt veel tijd, moeite en bovendien geld volgens de bewindslieden. Daarnaast hoeven gemeentes minder op te slaan omdat alle akten gedigitaliseerd worden. Burgers kunnen daarnaast nog wel papieren aktes thuisgestuurd krijgen of een persoonlijke aangifte doen.
Het is slechts een service aan de burger, de burger is niet verplicht daar gebruik van te maken.

Over de beveiligingsprocedure is door de bewindslieden niks bekend gemaakt, maar mogelijk zal de digitale aangifte onderdeel worden van het DigiD, waarmee bijvoorbeeld al online toeslagen kunnen worden aangevraagd en belastingaangiften kunnen worden gedaan.